domingo, 21 de junio de 2009

DAVANT EL FRAU MASSIU EN EL MERCAT DE L'ÈXTASI, ES RECOMANA PRECAUCIÓ ALS CONSUMIDORS DE DROGUES

Durant el primer semestre de 2009 s'ha detectat en el mercat negre MDMA adulterat els efectes del qual sobre la salut encara es desconeixen

L'èxtasi és una de les drogues il·legals més consumides en espais recreatius, sobretot en entorns vinculats a la cultura de la música electrònica. Durant els últims anys, el servei de prevenció i anàlisi de substàncies del projecte Energy Control (Associació Benestar i Desenvolupament), amb el suport del Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya, i en col·laboració amb l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona (IMIM-Hospital del Mar) ha vingut comprovant la composició de pastilles d'èxtasi, que en la seva gran majoria contenien MDMA com a principal principi actiu, amb escasses adulteracions. No obstant això, en els últims tres anys es vénen detectant els següents canvis en el mercat d'aquesta substància:
La quantitat de pastilles disponibles ha anat disminuint de forma progressiva. En el seu lloc, la MDMA sol vendre's en el mercat negre en forma de pols cristal·litzada. Coneguda popularment com cristall o md, no es tracta d'una droga nova sinó d'una altra forma de presentació que resulta més senzilla i barata de produir, encara que es ven a major preu.
El cristall suposa una forma de presentació que implica riscos majors per al consumidor. És més fàcil d'adulterar per part dels intermediaris i la possibilitat de sobre dosatge al calcular malament les dosis és major. A més, molts consumidors creuen que es tracta d'una droga diferent, el que afegeix encara major confusió.
Les adulteracions i fraus en les pastilles que suposadament contenen MDMA s'han anat fent progressivament més freqüents. El número de pastilles sense MDMA i amb la presència d'altres compostos s'ha incrementat de forma molt significativa.
La major part dels preparats que es venen com cristall de MDMA són un frau comercial (molts només contenen piperonal, lidocaína, cafeïna, fenacetina…) i els efectes sobre la salut de la combinació dels compostos utilitzats són encara desconeguts.
Aquests canvis s'han agreujat durant el primer semestre de 2009 de forma molt notòria. La disponibilitat de MDMA s'ha reduït de forma significativa tant en forma de pastilles com de cristall. Això sembla estar relacionat amb problemes en la disponibilitat dels precursors químics de síntesi que utilitzen habitualment els laboratoris clandestins.
Recomanació
Davant aquesta situació, es recomana als consumidors de drogues extremar les mesures de precaució amb qualsevol substància adquirida. Es recomana tenir molta prudència a l'hora de considerar substituir l'èxtasi per altres substàncies, com l’speed, la ketamina i el nexus (2CB) que comporten pautes de consum i efectes molt diferents als de l'èxtasi.
Sobre Energy Control
Energy Control (Associació Benestar i Desenvolupament) som un col·lectiu de persones que, des de fa més de 10 anys, independentment de si consumim o no, estem preocupats per l'ús de drogues en els espais de festa dels joves, i oferim informació amb la finalitat de disminuir els riscos del seu consum. Entenem el consum de drogues com un tema de salut i no de moral. Estem presents a Madrid, Andalusia, Illes Balears i Catalunya. A Catalunya, des de 1997, Energy Control té el suport del Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya. www.energycontrol.org./
Sobre l’IMIM
L'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), a través del Programa d'Investigació en Neuropsicofarmacologia, està portant a terme diferents estudis clínics relacionats amb el consum de drogues que es proposen investigar variables genètiques, neuropsicològiques i psiquiàtriques associades amb la vulnerabilitat i efectes del consum de substàncies d'abús, donat l'increment continuat del consum de substàncies psicoactives en la societat actual, especialment en la població mes jove. www.imim.es

Article tret de la pàgina web www.imim.es

No hay comentarios: